Fasolowe love- czyli mocno czekoladowe brownie bez mąki i cukru!
Ale nie o tym dziś.
Jak wspomniałam we wcześniejszym poście, nawiasem mówiąc pierwszym na moim blogu, zaczynam dietę. Tym razem na 100%, bez wymówek! A więc skoro dieta to ograniczenie, a najlepiej wyeliminowanie słodyczy z codziennego jadłospisu.
Jak wspomniałam we wcześniejszym poście, nawiasem mówiąc pierwszym na moim blogu, zaczynam dietę. Tym razem na 100%, bez wymówek! A więc skoro dieta to ograniczenie, a najlepiej wyeliminowanie słodyczy z codziennego jadłospisu.
Uwielbiam słodycze, czekoladę , czasami wręcz miewałam wrażenie, że jestem od nich uzależniona...
Rozpoczynając przygodę ze zdrowym odżywianiem, wklepałam w wyszukiwarkę pomysły na fit desery. Wiem, dramat ale póki co ciężko byłoby mi chyba zupełnie z nich zrezygnować..
Tak wiec chciałabym się podzielić z Wami przepisem na przepyszne i mocno czekoladowe brownie z czerwonej fasoli, bez mąki i cukru od Magdy z http://wiem-co-jem.pl
Łapcie przepis:
Składniki na ciasto:
- 2 puszki czerwonej fasoli,
-4 jajka,
-2 banany,
-4 czubate łyżki prawdziwego gorzkiego kakao,
-3,4 szklanki ksylitolu,
- półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju kokosowego
Składniki na polewę:
- gorzka czekolada
- 1/4 szklanki mleka ( ja użyłam 1,5 % bez laktozy )
- dwie łyżki kakao
- odrobina ksylitolu
Przygotowanie:
Na początek nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ja robiłam z funkcją termoobiegu.
Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową masę przelewamy do keksówki i wkładamy do piekarnika na 40-60 minut. W moim piekarniku wystarczyło 40 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia).
Pod koniec pieczenia w rondelku przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem. Upieczone ciasto dekorujemy polewą. Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak !
Tu link do przepisu z którego ja korzystałam: http://wiem-co-jem.pl/brownie-z-fasoli/
Zarówno przepis jak i samo przygotowanie jest bardzo proste. Smak miło mnie zaskoczył bo ciasto jest pyszne i bardzo czekoladowe. Palce lizać!
Polecam :)
Łapcie przepis:
Składniki na ciasto:
- 2 puszki czerwonej fasoli,
-4 jajka,
-2 banany,
-4 czubate łyżki prawdziwego gorzkiego kakao,
-3,4 szklanki ksylitolu,
- półtorej łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
- 3 łyżki oleju kokosowego
Składniki na polewę:
- gorzka czekolada
- 1/4 szklanki mleka ( ja użyłam 1,5 % bez laktozy )
- dwie łyżki kakao
- odrobina ksylitolu
Przygotowanie:
Na początek nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Ja robiłam z funkcją termoobiegu.
Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową masę przelewamy do keksówki i wkładamy do piekarnika na 40-60 minut. W moim piekarniku wystarczyło 40 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia).
Pod koniec pieczenia w rondelku przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem. Upieczone ciasto dekorujemy polewą. Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak !
Tu link do przepisu z którego ja korzystałam: http://wiem-co-jem.pl/brownie-z-fasoli/
Zarówno przepis jak i samo przygotowanie jest bardzo proste. Smak miło mnie zaskoczył bo ciasto jest pyszne i bardzo czekoladowe. Palce lizać!
Polecam :)
Komentarze
Prześlij komentarz